בשורת הנוירופדגוגיה

נוירופדגוגיה

נוירופדגוגיה הינה גישה עדכנית לחינוך המשלבת בין מדעי המוח, פסיכולוגיה וחינוך, ומובילה לשיפור משמעותי בתהליכי הלמידה ובפיתוח יכולות הלמידה והניהול העצמי, ומייצרת חווית למידה מיטבית.
הנוירופדגוגיה משתמשת בידע שנצבר במחקרים אודות אופן תהליכי הקליטה וההטמעה של מידעים חדשים במוח, ומשתמשת בידע זה בתכנון תהליכי למידה.

אחד הנושאים הבולטים בתחום הוא הוא הקשר בין זיכרון, תרגילי שליפה ולמידה באמצעות משחק. השילוב הנכון שלהם עשוי לשפר משמעותית את היכולת ללמוד ואת חווית הלמידה, כמו גם לזכור את המידע הנלמד לטווח ארוך.

זכרון ותרגילי שליפה

זיכרון הוא מרכיב מפתח בתהליך הלמידה, אך לא כל המידע שאנחנו קולטים נשאר נגיש בזכרון. בחלק מהמקרים, הזכרון אמנם קיים במוח, אבל עשוי להיות קשה להגיע אליו ולשלוף אותו, מכל מיני סיבות.
שלב השליפה תלוי ביצירה של מערכת חזקה של רמזים המאפשרים למוח לחזור למידע המאוחסן בזיכרון בעת הצורך – מעין ״תמרורי דרך״ המובילים אותנו חזרה ליעד שמור.

את מנגנון השליפה ניתן לחזק ולשפר דרך תרגול. תרגול שליפה חוזרת מאותת למוח שהמידע הזה חשוב וכדאי לשמור אותו כנגיש. ניתן לדמות זאת לאלגוריתם ברשתות החברתיות המזהה תכנים מסויימים שמעוררים תגובות או פעולות, מסמן אותם כמעניינים ורלוונטיים, ומעלה את הדירוג שלהם בחשיבות הויראליות.
מחקרים בתחום הנוירופדגוגיה מראים כי תרגילי שליפה – פעולות בהן אנו נדרשים לאחזר מידע מהזיכרון – הם כלי יעיל במיוחד לחיזוק הזיכרון לטווח ארוך: כאשר אנו מנסים לשלוף מידע מהזיכרון, אנו למעשה מחזקים את הקשרים העצביים המאחסנים את המידע הזה במוח.
תרגילי שליפה יכולים להיות מגוונים, החל ממבחנים קצרים ועד לדיונים ופעילויות אינטראקטיביות. היתרון של תרגילים אלו הוא שהם לא רק בודקים את הידע הקיים, אלא גם מסייעים בחיזוקו ובשימורו לאורך זמן. בנוסף, הם עוזרים לזהות פערי ידע ולכוון את הלמידה העתידית.

למידה באמצעות משחק

לא כל מה שמאוחסן במוח יישאר שם ללא הגבלת זמן. למטרות התייעלות המוח מאחסן רק מידע שחשוב לנו באמת, ויש 2 מדדים עיקריים לרמת חשיבות המידע: רגשות, ושימוש חוזר במידע.
רגשות חזקים המקושרים למידע מסמנים למוח חשיבות גבוהה, וכך גם חשיבה ושימוש חוזר במידע. לכן, אם כתבנו עבודה, אם ניסינו ללמד מישהו – או אם הלמידה היא חוויתית ומעוררת רגשות או תחושות – סביר להניח שנזכור יותר.
אחת הדרכים היעילות ביותר לשיפור ספיגה והטמעה של ידע הינה דרך משחקים חינוכיים, המספקים חוויה רב חושית ואף מעודדים הפרשת דופמין – נוירוטרנסמיטר המשפר את היכולת שלנו ללמוד ולזכור מידע.
משחקים חינוכיים מאפשרים לתלמידים לתרגל שליפת מידע באופן חוזר ונשנה, תוך כדי הנאה ומעורבות פעילה. זה יכול להיות באמצעות משחקי קלפים, משחקי לוח, או אפילו משחקי מחשב חינוכיים.

היתרונות של שילוב תרגילי שליפה ומשחק בלמידה

  • שיפור הזיכרון לטווח ארוך: השילוב של תרגילי שליפה עם אלמנטים של משחק מסייע בהעברת מידע מהזיכרון לטווח קצר לזיכרון לטווח ארוך.
  • הגברת המוטיבציה: למידה באמצעות משחק מגבירה את המוטיבציה של התלמידים ללמוד ולהשתתף בתהליך הלמידה.
  • שיפור היכולת לפתור בעיות: משחקים מציבים בפני התלמידים אתגרים הדורשים חשיבה יצירתית ופתרון בעיות, מיומנויות חשובות בעולם האמיתי.
  • למידה פעילה: משחקים מעודדים למידה פעילה, שבה התלמידים מעורבים באופן ישיר בתהליך הלמידה ולא רק מקשיבים באופן פסיבי.
  • משוב מיידי: רבים מהמשחקים החינוכיים מספקים משוב מיידי, מה שמאפשר לתלמידים לזהות ולתקן טעויות בזמן אמת.

יישום בכיתה

מורים יכולים לשלב את העקרונות הללו בכיתה במגוון דרכים:

  • שימוש במבחנים קצרים בתחילת או בסוף השיעור כתרגילי שליפה.
  • שימוש במשחקי לוח או קלפים המבוססים על חומר הלימוד.
  • עידוד תלמידים ליצור משחקים משלהם המבוססים על החומר הנלמד.

סיכום

נוירופדגוגיה מספקת לנו תובנות חשובות על הקשר בין המוח, זיכרון ולמידה. שילוב של תרגילי שליפה ולמידה באמצעות משחק יכול לשפר משמעותית את היכולת של תלמידים ללמוד ולזכור מידע לטווח ארוך. על ידי יישום גישות אלו, מורים יכולים ליצור סביבת למידה מעניינת, מעורבת ואפקטיבית יותר, המותאמת לאופן שבו המוח שלנו לומד ומעבד מידע.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp

מאמרים נוספים

נוירופדגוגיה

בשורת הנוירופדגוגיה

נוירופדגוגיה הינה גישה עדכנית לחינוך המשלבת בין מדעי המוח, פסיכולוגיה וחינוך, ומובילה לשיפור משמעותי בתהליכי הלמידה ובפיתוח יכולות הלמידה והניהול העצמי, ומייצרת חווית למידה מיטבית.הנוירופדגוגיה

קראו עוד »
0
    0
    סל קניות
    העגלה שלך ריקהחזור לחנות
      חישוב משלוח